Cu ocazia Săptămânii Internaționale a Educației Financiare, la Bursa de Valori a Moldovei în data de 21 martie a fost organizată o lecție deschisă cu absolvenții Colegiului “Alexei Mateevici” din mun. Chișinău, cu tematica “Despre educație financiară și inițiere pe piețele de capital”.
În cadrul acestui eveniment participanții au fost familiarizați privind:
importanța cunoașterii modalităților de gestionare a resurselor financiare;
riscurile aferente fiecărui tip de instrument;
modalitățile de investire prin intermediul pieței de capital;
activitatea Bursei de Valori a Moldovei;
precum și miturile conceptului de investiție pe Bursă.
Pe lângă principiile de bază a activității BVM, participanții au primit răspuns la un șir de întrebări, printre care:
Ce instrumente financiare pot fi tranzacționate la BVM?
La BVM pot fi tranzactionate următoarele instrumente financiare: acțiuni și obligațiuni – corporative, municipal și obligațiuni de stat. Informații adiționale fiecărui instrument pot fi obținute accesând pagina web a BVM, compartimentul instrumente financiare.
Cum pot tranzacționa la BVM?
Tranzacțiile bursiere se realizează exclusiv printr-un intermediar. Pentru a putea tranzacționa la BVM investitorii urmează să deschidă un cont de tranzacționare la unul din intermediarii autorizați de Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) și BVM.
Când pot cumpăra sau vinde acțiuni?
BVM este deschisă pentru tranzacționare zilnic, de luni până vineri, cu excepția sărbătorilor legale, de la orele 10.00 pînă la 13.30 cu graficul detaliat al piețelor administrate reflectat în Regulile acestora.
Unde găsesc un broker?
Pentru a alege un broker, investitorii pot căuta un intermediar după activitatea de tranzacționare (http://www.bvm.md/ro/results_day_emitent ) sau după locație - http://www.bvm.md/ro/members.
Pentru a putea investi pe BVM care este suma minimă necesară ?
Pentru a putea tranzacționa la BVM nu există o sumă minimă de bani necesară, cu excepția cazurilor cînd intermediarii impun un nivel minim de deschidere de cont. Suma investită va depinde de tipul, cantitatea și prețul instrumentelor financiare procurate.
Care sunt comisioanele de tranzacționare?
Pentru fiecare tranzacție derulată de către un investitor, intermediarul percepe un comision pentru serviciile pe care le oferă. Comisioanele aplicate de către intermediari variază în funcție de client, de portofoliul acestuia, de frecvența și valoarea tranzacțiilor realizate. De regulă, comisionul se calculează ca procent aplicat valorii tranzacției.
Comisionul reținut de către intermediar include comisioanele celorlaltor instituții ale pietei, cum ar fi BVM, Depozitarul Central Unic (DCU) și Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF).
Cât de riscantă este investiția în acțiuni?
De regulă riscurile sunt asociate fiecărei investiții. Cu cât riscul asumat de investitori este mai mare, cu atât randamentul potențial este mai mare. Investițiile în acțiuni oferă randamente potențiale mai mari decât titlurile de stat sau depozitele bancare, dar, în același timp, riscurile asociate acestor tipuri de active sunt mai mari.
Fiecare investitor trebuie să identifice instrumentele financiare care i se potrivesc – în special in ceea ce privește riscurile asociate și nivelul tolerat al eventualelor pierderi.
Bursa este un promotor al educaţiei financiare în rândul studenţilor, absolvenţilor şi tinerilor profesionişti, prin mai multe proiecte educaţionale pe care le-a dezvoltat. Aceste activități au drept scop ancorarea viitoarelor generaţii de studenţi şi absolvenţi în realitatea economică în care trăim prin facilitarea accesului acestora la informații legate de economisire, investiții sau antreprenoriat.