PR:
SA "ARRIA TRADE CORPORATION" 1 000.00
MTF: |
"ALPHA LEASING" SA 1.00

Financial education

 

Educația financiară este primul pas către succesul financiar 
 

Lumea finanțelor se schimbă în fiecare zi. Iar pentru a te orienta în ea, a putea gestiona responsabil resurselee financiare, trebuie să-ți sporești cu regularitate nivelul de еducația financiară. Astăzi, еducația financiară este o întrebare foarte actuală pentru fiecare, deoarece toți noi acționăm ca investitori într-un fel sau altul. Abilitățile financiare reprezintă capacitatea personală de planificare a cheltuielilor și veniturilor, menținerea unui buget familial, alegerea competentă a produselor și serviciilor financiare.

Educația financiară este ceea ce distinge o persoană bogată de una săracă. Adevărul este că, dacă o persoană еducată financiar nu are bani, îi va avea în curând. Și invers, dacă un om fără еducația financiară are bani, în curând îi va pierde!

Indiferent de faptul dacă dispuneți deja de un capital initial sau nu, pentru început, important este să decideți în ce să investiți. Puteți investi banii într-o afacere inițiată deja sau în achiziționarea de bunuri imobiliare, puteți păstra fondurile într-un depozit bancar și să primiți dobânzi pentru aceasta, puteți cumpăra și vinde valori mobiliare, aur, petrol sau valută și puteți câștiga din creșterea cursului lor de schimb. Dar cât de protejate sunt aceste tipuri de investiții de creșterea inflației? Este evident că, pentru a păstra fondurile personale, este necesar ca venitul anual să crească în concordanță cu rata inflației și, de dorit să o depășească.

După cum arată practica, investiția pe piața de capital reflectă cel mai bine economia reală și permite nu numai să atingă din urmă inflația, ci și să o depășească constant pentru o lungă perioadă de timp. Desigur, acest lucru nu este garantat, pe termen lung, însă, piața de capital a oferit istoric randamente care au depășit inflația.

Cu toate acestea, este important să rețineți că investițiile în instrumente bursiere nu sunt lipsite de de riscuri, ceea ce înseamnă că nu numai puteți obține un profit peste inflație, ci și puteți înregistra o anumită pierdere. De aceea, un investitor începător, înainte de a investi, trebuie să cunoască elementele de bază ale pieței financiare.

Pentru a spori nivelul de educație financiară și a incluziunii financiare pentru copii și tineri la nivel global, la inițiativa Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), anual se desfășoară evenimentul întitulat “Săptămâna Internațională a Educației Financiare”. Pe lîngă faptul aderării Bursei de Valori a Moldovei la inițiativa dată, ne-am stabilit ca scop asigurarea continuă a sporirii nivelului de responsabilitate financiară în societatea noastră prin organizarea sistematică a evenimentelor dedicate educației financiare.